pondělí 3. listopadu 2008

ONE BLOOD (part one)

Co začalo jako místní gang v Los Angeles, se časem rozšířilo po celé zemi v alarmujícím počtu. Jakou roli má hip-hop v tomto rozšíření a proč se BLOODS stali posledním kulturním výstřelkem ne-li módou ?

Propagováno jako „největší rapový remix všech dob“ – monstrózní „It’s Okay (One Blood)“

od THE GAMEa, na kterém hostuje asi 25 nejvíce uznávaných jmen, se také zmiňuje o poselství

o rozšíření gang-culture po celé zemi. Proto není žádným překvapením slyšet west coast Mcs jako je

DAZ DILLINGER, KURUPT, WC a SNOOP DOGG jak se vychloubají svou příslušností ke CRIPS.

Proto je THE GAMEova píseň v mnoha směrech mikrokosmem v kultuře BLOODS, rozšiřující se skrze

obojí hip-hop i národ. Rapeři jako harlemský JIM JONES a new orleanský LIL‘ WAYNE ukazují také ne tak nápadnou narážku o jejich zařazení ke gangům.

Během relativně zcela poklidných BET Hip-Hop Awards, jenž se uskutečnily listopadu minulého roku v atlantském Fox Theater, nebylo těžké nepřehlédnout Cash Money CEO BABYho s kšiltovkou Cincinnati Reds a odpovídajícím šátkem okolo krku, plus LIL‘ WAYNEa mávajícího šátkem červené barvy ve vzduchu během live performance THE GAMEa a jeho songu. Co možná mainstream postrádá, ale hip-hop plně chápe – je, že tyto červené šátky jsou identifikací BLOODS, jednoho z nejrychleji rozrůstajícího a nejvíce nebezpečných street gangů. Tak co je důvodem za fascinací BLOODS a kulturou která je okolo tohoto gangu ?

První hlavní vlna aktivního černošského pouličního gangu v Los Angeles se datuje do 40.let 20.století, kdy tisíce černých přistěhovalců vyplnilo prostor, jenž vytvořili vojáci odcházející do Druhé Světové Války. Černí si vytvořili svou komunitu v South-Central Los Angeles, díky rezistenci od majority bílých lidí. Rasové rozdíly mezi černými a bílými vedly k formaci prvních černošských pouličních gangů nebo tzv. „clubs“.

Pod hrozbou násilí od bílých, kdykoliv se chtěli vydat mimo tradiční černošské oblasti, černí mladí měli potřebu shlukovat se dohromady pro ochranu proti partám jako byli THE SPOOK HUNTERS, bílý klub aktivní v 50.letech, kteří byli žízniví po konfrontaci s černochy.

50. a brzká 60.léta vytvořila fenomén „White Flight“, kdy bílí opustili mnoho základních afro-amerických čtvrtí. V té době černé kluby jako THE SLAUSONS, BUSINESSMEN a THE GLADIATORS začali v rivalitě mezi sebou. Ale v roce 1965, krátce po tzv.“Watts Riots“ = povstáních, mnoho z těchto skupin vešlo v příměří skrze úsilí vůdců komunit jako byl ALPRENTICE „BUNCHY“ CARTER, jenž byl později hlavou los angeleské Black Panther Party. Ale hřmotná 60.léta vedla k oslabení černošské jednotnosti, což vedlo k rozbití její celistvosti. Federální vládou sponzorované operace COINTELPRO zničila seskupení jako byli Black Panthers a US Organization. Bylo to právě během toho času, kdy černošské gangy zažily své velké z mrtvých vstání.

Byl to právě teenager RAYMOND WASHINGTON, který založil malý gang na východní straně L.A. blízko 76th Street, jenž se později stal známý jako CRIPS. Na začátku navštěvoval ostatní skupinky existujících gangů, aby se přidaly do jeho gangu. Brzy na to mnoho lidí naskočilo na vagón CRIPS, to bylo na začátku 70.let. Přesto mnoho z nich si chtělo uchovat svou individuální identitu. Někteří se brzy odpojili včetně THE L.A. BRIMS, BLACK P STONES, BISHOPS, THE ATHENS BOYS. THE PIRUS z Comptonu se na počátku připojili.

V roce 1972 bylo okolo 8 aktivních Crip-gangů v L.A. a získávali na pozornosti médií, díky násilí spojeném s nimi. Ten samý rok se uskutečnila jejich první viditelná vražda, kdy 16iletý ROBERT BALLOU byl obtěžován pro svou koženou bundu před nočním klubem Hollywood’s Palladium přicházející na koncert, zbytek si už domyslíte. To byl bod zlomu los angeleské gang-history, poněvadž bylo naprosto jasné, že CRIPS byli zodpovědní za vraždu. O 3 měsíce později, CRIPS střelili a zabili člena L.A. BRIMS 17iletého FREDDY GARRETTa a.k.a. LIL COUNTRY, první vražda mezi gangy.

Tato vražda změnila vztahy mezi CRIPS a všemi ostatními gangy v L.A. Jak napětí vrcholilo, vyústilo vše v takovou rivalitu, kterou město ještě nezažilo. „THE BRIMS neměli de facto nic společného se vstupem krvelačnosti na scénu“, říká KEN BELL (L.A. County DA/ vyšetřovatel gangů, nyní již v důchodu). „Slyšíte mnoho o THE PIRUS, ale THE BRIMS byli mnohem strašnější časem nazpátek. Byli vždy menší, ale byli vždy víc organizovanější než ostatní gangy.“

V roce 1972, THE COMPTON PIRUS, založené SYLVESTERem „PUDDIN“ SCOTTem a VINCENTem „TAM“ OWENSem, vešli v konflikt s THE COMPTON CRIPS. „THE PIRUS a THE CRIPS byli sice ve sporu mezi sebou, ale někdy drželi také pospolu .“, říká TWILIGHT BEY, specialista na sociální zprostředkování, který vyrostl v gangem ovlivněném Circle City Piru. „Byla zde dívka, jenž měla schůzku se členem Crips, ale i se členem Pirus, a díky tomu propukl boj.“ Tento incident vedl k tomu, že vedení PIRUS zrušilo smlouvu s CRIPS, brzy poté si změnily jméno na THE PIRU STREET BOYS. Ostatní gangy také začaly zbrojit proti CRIPS. Ve spojenectví, ve kterém byli BOBBY LAVENDER a jeho THE BISHOPS na Bandera Street, THE BOUNTY HUNTERS v Nickerson Gardens housing projects, EDDIE WATT a jeho THE BRIMS a JAN BREWER s THE INGLEWOOD FAMILIES.

„Byli jsme převyšováni počtem CRIPS, a proto jsme zformovali alianci s THE BRIMS“, odpovídá T.RODGERS, zakladatel BLACK P STONES. „Eventuálně jsme byli i ve spojenectví s jinými gangy, jenž se cítily být ohroženy CRIPS. Byla to tato skupina spojenců,která se později stala právě známá jako THE BLOODS.

Rivalita mezi CRIPS a BLOODS rostla do větších rozměrů, což vedlo ke 400 mrtvým v 70.letech. V roce 1978, bylo okolo 15 gangů BLOODS a 45 gangů CRIPS v L.A. V roce 1982 BLOODS vzrostlo ve 46 gangů a CRIPS dosáhlo 109. „BLOODS koukali na sebe jako na bratry, kdežto CRIPS měli i mezi sebou rivalitu.“, říká BEY. „BLOODS se vzájemně respektovali jako rodina. Byli sjednocení.“

Válka nabrala na obrátkách v 80.letech tak hodně, že se vězeňský systém Los Angeles rozhodl vytvořit oddělené sekce domů pro BLOODS zvané 4300, více známé jako „Blood module“. Modul byl designován k izolaci hlavní přecpané populaci BLOODS od CRIPS. Shodně další termín pro BLOODS se objevil v této době – „DAMUS“ (ze svahilské slova pro krev). Termín se stal populárnější, díky uvědomění obyvatelů svých kořenů a jazyka, předtím než byli předci odvlečeni z Afriky.

Dnes je zhruba 70 gangů BLOODS a 210 CRIPS v oblasti L.A. Přestože rozdíl mezi BLOODS a CRIPS je velký, potyček mezi jednotlivými gangy CRIPS vzrůstá dramaticky. Ve městských čtvrtích jako je Pasadena, Inglewood a Compton mají BLOODS velké zastoupení, ale zůstává v minoritě v South Los Angeles, Eastside, Westside, a nemají žádné zastoupení v City of Long Beach.

autor: papa foet 213

5 komentářů:

  1. je k placi jak si hrajou cesky bily deti na crips a bloods...

    OdpovědětVymazat
  2. fo' ...... je k placi jak si hrajou cesky bily deti na hip hop

    OdpovědětVymazat
  3. bloods a crips se muzou zahrabat:))) myslim ze MS13 by je dostali vsechny:)))

    OdpovědětVymazat
  4. je to nejak spatne videt u toho levyho okraje..

    OdpovědětVymazat
  5. ses luzr ze o tom vis picu...hip hop je proste goood a to ze se tak oblikame a snazime se repem nekam dostat neznamena ze sme k placi lepsi nez aby sme sedely a cumely na teplouse kteri se honi za kulatym nesmyslem ....myslim ze to hovori za vse

    OdpovědětVymazat