úterý 15. ledna 2008

Básníci před mikrofonem... (download+info)

Liberecký projekt Básníci před mikrofonem (BPM) se skládá ze dvou postav, kámošů ze základky - Lipa a Paulieho. Skejtovali a rapová kultura s nimi šla ruku v ruce s tímto koníčkem. Lipo začíná psát svoje první naivity a Paulie se záhy připojuje.

Na střední se rap začíná pomalu stávat prioritou a vzniká kapela, která se však díky jejich nevyzrálosti a rozdílným názorům na umění záhy rozpadá. Lipo je v ústraní a začíná se orientovat na poezii, která mu slouží jako citlivější médium k zachycení pravé povahy skutečnosti.

Avšak Lipo a Paulie si po čase vše vyříkají, přičemž druhý jmenovaný stále aktivně vytváří instrumentals, též píše básně a začíná i pomalu pracovat na své sólové desce. Při společném poslechu CD Básníci před mikrofonem vzniká první vize projektu BPM a záhy je nahrán první track: Kdo nemá co by daroval, musí zpívat.

Řečeno jejich vlastními slovy: "Při pohledu zpět se projekt BPM zdá být jen logickým vyústěním našeho společného zájmu o umění (v širokém slova smyslu), o potřebě vykročit za hranice rapové kultury, která odkazuje pouze k sobě samé a promluvit k lidem jiným, osobitým jazykem."

Tolik z historie. V prosinci BPM vydali svou první desku "Slova". Jejich tvorba a pojetí rapu je v dnešní době všudypřítomných g's, guns & grillz vskutku ojedinělá a ne každému může být sympatická. Nedá se jim ale upřít že jejich inteligentní rap má něco do sebe.

Přinášíme k sosnutí jejich debut a neméně kvalitní album instrumentálek Paulieho Garanda z minulého roku. (feat. například J. Seifert nebo V. Holan). Každopádně, pokud se vám jejich počin zalíbí, neváhejte a podpořte mladou a jedinečnou kapelu koupí originálky. Je za slušnejch 249,- takže když si místo sáčku hulení koupíte cd's, budete mít krásnej pocit že podporujete umělce a blyštivým kotoučkem se zabavíte určitě častějc než na jednu noc.

BPM - Slova přímo zde.
Paulie Garand - Mistrovství lopuchu legálně zdarma na na tomto místě.
web: basnicipredmikrofonem.com

3 komentáře:

  1. jejich texty a instra sou nejvíc věc...;)posloucháme s mladou..a začli sme když sme od sebe(já v usa a ona v čr pořád čeká)

    OdpovědětVymazat
  2. už se nemůžu dočkat druhého alba, netrpělivě čekám den co den, uplně moc se těším, celé září na to čekám, doufám že už se brzo dočkám

    OdpovědětVymazat
  3. oniii??...........postěěě dokonalííí.upe lowím je moooct ...ste neeej klucííí xD lowim váás

    OdpovědětVymazat